Haberler
DOĞRU ÖLÇÜM, KESİN SONUÇ KALİBRASYON VE ÖNEMİ
Karar verme aşamalarında kullanılan (deney, muayene, tasarım, ar-ge, teşhis, tedavi,izleme vb) tüm cihazlar kalibre edilmelidir. Kalibrasyonlu cihaz kullanmak çalışmaların en doğru şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
02 Aralık 2015, Çarşamba
Kalibrasyon Belirlenmiş koşullar altında ölçme cihazı veya ölçme sisteminin gösterdiği değerler ile bilinen değerler arasındaki ilişkidir.
Test ve ölçü aletlerinin belirlenmiş çevre şartlarında (sıcaklık, nem, titreşim vb), metrolojik özellikleri bilinen referans standartlarla (etalon) karşılaştırılması, gösterdiği değerin referans standarttan sapmasının tespit edilmesidir.
Deney veya kalibrasyon çalışmalarında özellikle akredite olmuş kuruluşlardan alınan kalibrasyon hizmetinin önemi büyüktür. Çalışmalar esnasında kullanılan muayene ve ölçme cihazlarının yapılan çalışmalara doğrudan etkisi vardır.Bu sebeple kullanılan ekipmanların gerçek değerinin bilinmesi ve hesaplamalara bu değerlerin katılması kesin ve güvenilir sonuçlara ulaştırarak elde edilen sonuçta hata payının en aza indirgenmesini sağlayacaktır.
Karar verme aşamalarında kullanılan (deney, muayene, tasarım, ar-ge, teşhis, tedavi,izleme vb) tüm cihazlar kalibre edilmelidir.
Kalibrasyonlu cihaz kullanmak çalışmaların en doğru şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Bu cihazlar özellikle karar verme aşamalarında ve kritik sonuçların hesaplarında kullanıldığından izlenebilirliği olan yani kalibrasyon sonuçlarına güvenilebilecek kuruluşlar tercih edilmelidir. Bunlarda uluslar arası geçerliliği olan akredite kuruluşlardır.
Kalibrasyon bir ayar yada hata düzeltme işlemi değildir, dolayısıyla kalibrasyonu yapılan cihaz hatası sıfır olan cihaz anlamına gelmez. Ancak kalibrasyonlu cihaz ile gerçekte hangi değerin okunduğu bilinir ve hesaplamalarda o değer kullanılarak hata payı azaltılabilir.
Bu da şu şekilde gerçekleşir.Akredite kuruluşa yaptırılan kalibrasyonlar sonucunda cihaza ait logolu bir kalibrasyon sertifikası sunulacaktır.Bu sertifikada cihazın olması gereken değeri ve gerçekte gösterdiği değer hesaplanarak sapma değeri belirlenir.Ölçüm belirsizliği değeri de sertifikada sunulmaktadır. Çalışmalarda kullanılacak bu sertifikalı cihazın değerleri sertifikadan okunarak kendi hesaplamalarınızda kullanılıp güvenilir sonuçlar elde edilir.
Hangi durumlarda kalibrasyon yapılmalıdır?
Kalibrasyon sadece belirlenen periyotlarda yapılmaz. Aşağıdaki durumlar oluştuğunda da kalibrasyona ihtiyaç vardır.
• Cihaz hiç kullanılmamış ise, yani yeni satın alınmışsa,
• Cihaz arızalanmış veya mekanik bir darbe görmüşse,
• Cihaz kullanma talimatlarına uygun kullanılmamışsa,
• Cihazda fonksiyon arızaları meydana gelmiş ise,
• Belirlenen periyotlarda bakımı yapılmamış ise,
• Ayar mekanizmalarına müdahale edilmiş ise,
• Cihazdan alınan sonuçlardan şüphe duyuluyor ise
Eğer imalatçı bu konuda bir zaman tayin etmemiş ise;
Cihazın:
• Ölçme belirsizliğine,
• Stabilitesine,
• Kullanım amacı ve kullanım sıklığına,
• Sapma sınırlarına,
• Deneyimlere veya normlara göre karar verilir
Kalibrasyonsuz kullanılan cihaz operatörü yanlış yönlendirecek, doğru olmayan sonuca ulaştırarak telafisi mümkün olmayan hatalar ortaya çıkacaktır.
Kalibrasyonsuz cihaz kullanmak günlük hayattan örneklerle şu durumlara benzer :
doğru ölçmeyen bir tıbbi teşhis veya tedavi cihazı ile muayene olmak veya tedavi olmak, yükseklik göstergesi hatalı çalışan bir uçakla seyahat etmek gibi.
Telafisi mümkün olmayan hatalara sebep olmamak ve çalışmalarınızda kesin sonuçlara ulaşmak için kullandığınız tüm (deney, muayene, tasarım, ar-ge, teşhis, tedavi,izleme vb) cihazlarınızı izlenebilirliği olan akredite kuruluşlara kalibre ettirin …
Bu konuda hem üretici hemde akredite kalibrasyon Laboratuvarına sahip olmanın ayrıcalığı ile hizmet veren firmamız İLDAM CAM A.Ş’den yardım ve hizmet alabilirsiniz.
Firmamız İldam Cam A.Ş 70 yılı aşkın tecrübesi ile İLDAM markası adı altında Ostim 58. Sokak numara 18 adresinde yerleşik olarak laboratuvar cam malzemeleri üretmekte ve hacimsel kalibrasyon çalışmalarını uzman personeli ve TÜRKAK güvencesiyle siz değerli iş ortaklarımıza hizmet vermektedir.
Firma imalat profilimiz
Genel Laboratuvar Cam malzemeleri
Hacimsel Laboratuvar Cam malzemeleri
Laboratuvar cihaz ek parçaları ve ekipmanları
Kromotogrofi kolonları huniler cam filtrelerdir.
İmalatlarımızda Almanya’dan ithal ettiğimiz Schott Cam borularını kullanmaktayız.
Firmamız siz değerli iş ortaklarımıza daha kaliteli ve güvenilir hizmet verebilmek için 2009 yılında TÜRKAK tarafından akredite edilmiş olup Hacimsel laboratuvar malzemelerinizi akredite laboratuvarımızda uzman personelce kalibre ederek ;TÜRKAK logolu kalibrasyon sertifikası sunmaktadır.
Özge İĞREK - KİMYAGER
İldam Cam A.Ş Kalite Güvence ve Akredite Laboratuvar Müdürü
ozgeigrek@yahoo.com - ozge@ildam.com