Haberler
Genç Bir Dernek: Klinik Mikrobiyoji Uzmanlık Derneği
Klinik (Tıbbi) Mikrobiyoloji Uzmanlığı”, enfeksiyon hastalıklarına neden olan etkenlerin (bakteri, virüs, mantar ve parazitler), enfeksiyon bölgesinden alınan örneklerde varlığını veya hasta serumunda bu etkenlere karşı oluşmuş bağışık yanıt elemanlarını araştırarak enfeksiyon etkenini tanımlayan ve gerektiği hallerde bu etkenin tedavisinde kullanılabilecek antimikrobiyallere karşı duyarlılığını belirleyen bir laboratuar uzmanlık dalıdır.
02 Aralık 2015, Çarşamba
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, rutin laboratuvar hizmetine ek olarak, insanda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalandırıcılık ve direnç özelliklerinin tanımlanması, hastane enfeksiyonları ve enfeksiyon salgınlarının tanımlanması ve önlenmesi, antimikrobiyal/aşı/serum geliştirilmesi ve üretilmesi gibi alanlarda araştırmalar yapar. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ayrıca, Tıp Fakülteleri ve Eğitim-Araştırma Hastanelerinde eğitim hizmetinden de sorumludur.
Klinik (Tıbbi) Mikrobiyoloji Uzmanlık alanı, uzmanlık eğitiminin usul ve esaslarını düzenleyen ve 1929 yılından bugüne kadar ilan edilen bütün Tıpta Uzmanlık Tüzük ve Yönetmeliklerinde farklı adlarla (Bakteriyoloji, Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji vb), ancak aynı amaca hizmet eden uzmanlar yetiştirmek üzere yer almıştır. Son olarak 26 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6225 sayılı kanunda, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanlığı’nın eğitim süresi 4 yıl (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanları için 2 yıl) olarak belirlenmiştir.
Bu kadar eski bir uzmanlık alanı, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) kurulana kadar, 27 Ocak 1931 tarihinde kurulmuş olan “Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC)” tarafından temsil edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte TMC, tüzüğü gereği mikrobiyolojinin diğer dalları ve hatta diğer tıpta uzmanlık alanlarında çalışan üyelerinin bulunması nedeniyle (Medeni Kanun’un 68. maddesinde belirtildiği üzere, dernek üyelerinin eşit haklara sahip olması gereğinden yola çıkarak), sadece Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarının haklarını korumaya yönelik adımları atamamıştır. Özellikle son yıllarda, sağlık politikasındaki değişikliklerle, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlarının çalışma sahasına başka uzmanlık dallarının (bu işi yapabilmek için gerekli Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvar Eğitimini almaksızın) yasal bir takım düzenlemelerle sokulmaya başlanması, yıllarca “Klinik Mikrobiyoloji” olarak kullanılan bilim dalı isminin “Tıbbi Mikrobiyoloji” olarak değiştirilerek hak ve yetki karmaşası yaratılması, performansa dayalı ödeme sistemine yönelik düzenlemelerle laboratuvarda çalışan uzmanlarımızın hak kayıpları yaşamaya başlaması sonucunda, sadece “Klinik Mikrobiyoloji” uzmanlarını temsil edecek ve uzmanların haklarını koruyup uzmanlık alanının gelişmesi için çalışacak bir dernek kurulması zorunlu hale gelmiştir. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD), 25 Mayıs 2009 tarihinde kurulmuştur. Derneğin amacı, tüzüğünün ikinci maddesinde “Klinik Mikrobiyoloji alanıyla ilgili eğitim, araştırma ve sağlık hizmetlerinde bilimsel standartları oluşturmak, korumak, geliştirmek ve ulusal politikalar oluşturmak, Klinik Mikrobiyoloji uzmanlık dalının saygınlığının korunması ve yüceltilmesi için önderlik etmek, üyelerinin haklarının korunması ve geliştirilmesi için girişim ve faaliyetlerde bulunmaktır” şeklinde belirtilmiştir.
KLİMUD, kuruluşundan bugüne kadar bir sempozyum, yurdumuzun çeşitli bölgelerinde 11 mesleki gelişim toplantısı, 3 kurs, diğer derneklerle ortak üç kongre düzenlemiştir. İlk kongresini (1. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi) 12-16 Kasım 2011 tarihleri arasında Antalya’da düzenleyecek olup; ilk olarak bu kongrede, kongreye bildiri ile katılacak 100 asistan/uzmana konaklama bursu verilecektir. KLİMUD ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için web sayfasını (http://www.klimud.org) ziyaret edebilirsiniz. Tüm Klinik (Tıbbi) Mikrobiyoloji uzmanlarını derneğimiz üyesi olarak görmeyi ve ilk kongremizde buluşmayı diliyoruz.
Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN
KLİMUD Genel Sekreteri
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi