Sizden Gelenler
Gıdalarda İlaç Kalıntıları
Gidalarda ilac kalintilari(pestisitler, insektisiler..) Dogal yasamda meyveler, sebzeler ilacsizdi. Ancak gidalar bortu bocekle paylasildigindan, insanoglunun mukemmeliyetci ve kolayci yapisi bu duruma dur dedi. Kolayciydik cunku hasereyle mucadelede ilk olarak zararli ve daha cabuk etki eden bir yontemi, ilaclari bulduk. Gel zaman git zaman bu ilaclar kullanildi hem de bol bol. Ardindan bir bakildi ki 10 yilda ilaca dayanikliligi olan bocek ve hasere sayisi nerdeyse 2 katina cikmis. Insanoglunun mucadeleci ve hirsli ruhu ne yapsin,altta mi kalsin ilac dozajlarini arttirivermis. Oda yetmemis ilaclama sikligini arttirmis.
Peki ya sonra ???
Bahce bitkileri hocamin anlattigi bir olayla cevap vereyim bu soruya. Isparta'da elma yetistiriciligine onem verilir. Starking, golden v.b. ve tabi elma suyu uretimi de onemlidir. Turkiye'nin elma ihtiyacinin %20'sini karsilamaktadir. Hal boyle olunca uretimin kalitesini arttirmak icin ilaclama onem kazanmis. Devlet bol bol ucretsiz ilac vermis, uretimi tesvik icin. Ardindan yilda 3kere yapilan ilaclama haserelerle mucadeleye yetmez olmus, sayi birkac senede 15'e kadar yukselmis. Bu sirada Isparta'da tip fakultesinde kanserli hasta sayisinda hizli bir artis tespit edilmis. Olayin kokeni arastirildiginda bu duruma egirdir bolgesinde taban suyuna karisan pestisit seviyesindeki artisin yol actigi anlasilmis. Goruldugu uzere ilaclama yaparken cok dikkatli olmak gerekiyor. Dogru zamanda ,dogru dozajda, dogru ilaclarin tercihi onemli. Bu oranlar saglandiginda zarar insanoglu icin en aza inecektir. Guncel olarak greenpeace raporunu paylasmak istedim.
Greenpeace raporu ve Pestisit kalıntısı Cizelge: Riskli Ürünlerimiz ve Aynı Ürünlerin Pestisit Kalıntısı veya Risk Taşıyan Ülkeler* Ürünler Ürününde pestisit kalıntısı bulunan ülkeler Ürünleri ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek ülkeler Armut Arjantin, Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya Şili, İtalya, Güney Afrika, TÜRKİYE Greyfurt Meksika, ABD İsrail, İspanya, Güney Afrika, TÜRKİYE Sofralık Üzüm Mısır, Arjantin, Brezilya, Yunanistan, İtalya, İspanya, Namibya, Güney Afrika Şili, Almanya, Hindistan, TÜRKİYE Dolmalık Biber Yunanistan, Fas, Hollanda, İspanya TÜRKİYE Dolmalık Kabak İspanya TÜRKİYE *Raporda yer alan bilgiler kullanılarak hazırlanmıştır. Greenpeace tarafından hazırlanan rapor 2009-2010 yıllarındaki ürünlere ait olmakla birlikte, kalıntı sorunu devam etmektedir. 1 Ocak- 31 Mart 2012 tarihleri arasında 1‘i limon, 5‘i domates, 25‘i biber olmak üzere 30 ürünümüz AB sınır kontrol noktalarından pestisit kalıntısı nedeni ile geri donmustur. Türkiye, AB‘den 2008 yılında 308, 2009 yılında 278 ve 2010 yılında 255 adet olumsuz bildirim almıştır. Bu verilere göre Türkiye, tarım ürünleri ihracatında uyarı alan ülkeler arasında Çin‘den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Meraklilari icin urunlerimizde rastlanan bazi ilaclarin tanimlamalarini ve dip notlar i verecegim. Pestisitler; böcekleri öldürmede kullanılan bilesiklerdir. Herbisit : Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır. Mollusit : Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır. Nematisit : Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır. Akarisit : Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır. İnsektisitler; insektlerin öldürülmesinde kullanılan bileşikler ve ilişkili türlerdir (Örn. Organofosfat, organoklorin, karbamatlar). Rodentisitler; fare, köstebek ve diğer kemiricilerin öldürülmesinde kullanılan bileşiklerdir (Örn. Talyum, vacur, antikoagülatlar). Fungusitler;Mantar ve küfleri öldürmede kullanılan bileşiklerdir (Örn. Dithiocarbamatlar, Capta). Bir sonraki yazimda organik gidalara deginecegim. Ilac olmadan da urun yetistirmek mumkun mu? Organik urun maliyeti yuksek urun mu? Bize sunulan organik urunler gercekten organik urun mu?