Teknoloji
Mesane fonksiyonu bozulan hastalara iyi haber
Felç, mesane kanseri, ayrık omurga hastalığı (Spina Bifida), mesane fonksiyonunun sıklıkla tehlikeye girdiği son dönem mesane hastalığından muzdarip kişiler ve mesane rekonstrüksiyon ameliyatının gerekli olabileceği yeni implantı faydalı bulacaktır. Sensör sistemi aynı zamanda doktorların daha bilinçli ve daha hızlı tedavi kararları alabilmeleri için hastalarını uzaktan ve sürekli olarak izlemelerine de olanak tanımaktadır. Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) Bildirilerinde yayınlanacak olan bu çalışma, mesane fonksiyonunun uzun bir süre boyunca sürekli olarak izlenmesini sağlayan biyoelektronik sensörün ilk örneğini oluşturmaktadır.
Çalışmayı yöneten Northwestern'den Guillermo A. Ameer, ‘Mesane sinirleri ameliyattan veya spina bifida gibi bir hastalıktan dolayı hasar görürse, hasta hissini kaybeder ve mesanesinin dolu olduğunun farkında olmaz. Mesaneyi boşaltmak için sıklıkla kateter kullanmak zorunda kalıyorlar, bu da rahatsız edici ve ağrılı enfeksiyonlara yol açabilir. Oldukça invaziv, çok rahatsız edici olan ve hastane veya klinik ortamda yapılması gereken kateter kullanımını ortadan kaldırmak ve mevcut mesane fonksiyonu izleme prosedürlerini bypass etmek istiyoruz.’ diyerek açıklama yapmıştır.
Mesaneyi izlemek için yeni cihaz, tek bir basit parametreyi (gerginlik) ölçmek için birlikte çalışan birden fazla sensör içermektedir. Mesane ne kadar dolu olursa o kadar uzar ve genişlemektedir. Bu esneme, gerginliğin sinyalini vermek için elastik benzeri cihazı çekmektedir. Aynı şekilde mesane boşaldığında kasılır ve bu da gerginliği azaltır. Sensörler çeşitli seviyelerde zorlanmayı tespit ettiğinden, cihaz bu bilgiyi bir akıllı telefona veya tablete iletmek için yerleşik Bluetooth teknolojisini kullanmaktadır.
Küçük hayvan çalışmalarında sistem, 30 gün boyunca mesane dolumu ve boşalmasına ilişkin gerçek zamanlı ölçümleri başarıyla gerçekleştirmiştir. Daha sonra, insan olmayan primatların kullanıldığı bir çalışmada sistem, sekiz hafta boyunca başarıyla bilgi aktarmıştır. Araştırmacılar ayrıca sensörlerin çok düşük hacimdeki idrardaki gerilimi tespit edecek kadar hassas olduğunu da göstermiştir. Araştırmanın ortak lideri Rogers, ‘Buradaki en önemli ilerleme, doğal dolum ve işeme davranışlarına herhangi bir mekanik kısıtlama getirmeden mesanenin dış yüzeyini nazikçe sarabilen süper yumuşak ve ultra ince gerinim ölçerlerin geliştirilmesidir’ diyerek açıklama yapmıştır.
Her ne kadar yeni teknoloji kendi başına faydalı olsa da, Ameer bunu mesane fonksiyonunun restorasyonu için tamamen entegre bir sistemin bir bileşeni olarak hayal etmektedir. Ameer, sisteme yeni işlevler eklemek için ekip arkadaşlarıyla çalışmaya devam etmektedir. Şu anda implantın mesaneyi istek üzerine idrara çıkmayı tetikleyecek şekilde uyarmasının yollarını araştırmaktadır.
Yazar: Bassma BOUANANI
Kaynakça: