Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN
Türkiye 13. Gıda kongresi
Merhaba,
Gıda Teknolojisi Derneği olarak ulusal nitelikteki gıda kongrelerimizi, uzun bir süreden beri Türkiye’nin farklı coğrafyalarında yapıyoruz. İlk 7 kongremizi Ankara’da yaptık. Sonra sırası ile Bursa, Bolu, Erzurum, Hatay ve Edirne’den sonra 13. kongremiz için Çanakkale kararı verdik ve 06 Nisan 2019 tarihinde düğmeye basıldı. Özellikle hayatında Çanakkale’ye gitmemiş meslektaşlarımız çok sevindi.
Türkiye’de Covid19, Mart 2020 başında ortaya çıktı ve bu tarihte 231 kaydımız vardı. Katılımcılarımıza 05 Mayıs 2020 tarihli bilgilendirme iletisinde, ilk kez pandemiden bahsettik; iptal ya da erteleme düşüncemizin olmadığını duyurduk. 15 gün aralıklarla yaptığımız bilgilendirmelere devam ettik ve ilk kez 12 Temmuz tarihli bilgilendirmede B planı olarak online kongreden bahsettik. Ama bu süreçte yeni bildiriler gelmeye devam etti. Bu tarihte bildiri sayımız 282 olmuştu.
09 Ağustos tarihli bilgilendirmede A planı: Çanakkale’de oluruz, B planı: Kongreyi Çanakkale’de yaparız ama isteyenler online katılır, C planı: Kongreyi tümüyle online yaparız dedik. Ve sonunda 22 Eylül’de kongrenin tümüyle online yapılacağını duyurduk ve bildiri talepleri gelmeye devam etti. Sonuçta 170 poster ve 151 sözlü olmak üzere toplam 321 bildiri oldu. Dinleyici katılımları ile birlikte son iletimizi 385 meslektaşımıza gönderdik.
Çok açık itiraf etmek gerekirse, benim dahi beklemediğim kadar başarılı bir kongre yaptık. Çok küçük aksamalar oldu.
Kongrenin tüm sözlü programları YouTube programında var, dileyenler YouTube Programında “Türkiye 13 Gıda Kongresi” sorgulaması ile 6 ayrı vidyoya erişebilirler: 21, 22 ve 23 Ekim 2020 ile A ve B salonları. Kongre sözlü sunu programı https://gidakongresi2020.org/ adresinde var.
Poster bildirilerin tümü https://gidakongresi2020.org/ adresine yüklendi. Kongre bildiri özetleri kitabına da aynı adresten erişilebilir. Kongre bildiri özetleri kitabını tümüyle elektronik ortamda yayımladık ama kendi arşivi için matbaa basılı olmasını tercih edebilecek meslektaşlarımız için aynı adrese kitap kapağı da koyduk. Örneğin ben, Ankara’da bir kırtasiyecide 135.-TL bedelle kitabı ve kapağını bastırdım, ciltlettirdim ve Gıda Teknolojisi Derneği basılı kitaplar ve tüm dergiler arşivine ekledim.
21-23 Ekim 2020 tarihleri benim için kongrenin en kolay günleriydi. Her ne kadar her sabah 08.00’de teknik masada (Boz Reklam, Ankara) bulunsam da sadece çayımı içiyor ve acil durumda müdahil olmak üzere bekliyordum. Katılımcılara yansımayan sorunlarda tabi ki ben müdahil oldum ve devam ettik ama Boz Reklam’dan Onur ve Hilmi, zaten en geç 07.00’de iş başında idi. Sözlü sunularda gerekeni yapan Gülten ve Merve de zaten 08.15’de bilgisayarlarını açmışlardı. Tüm otururum başkanlarımız gereğini yaptı. Kendi oturumlarındaki meslektaşlarımız ile basit Zoom programı ile prova yaptılar.
Öncesinde, tüm sözlü bildirilerin PP sunularını bizim yükleyeceğimizi duyurmuştum ama Merve ve Gülten itiraz etti, ben de itiraza uydum ve “Tüm sözlü bildirilerde konuşmacılar kendi PP sunularını Zoom programına kendileri yükleyecek” bildirgesini tüm oturum başkanları ve sözlü sunuculara bildirdim. Kimdir, bana itiraz eden ve onların itirazını kabul ettiğim Gülten ve Merve? Sadece meslektaşlarım. Her ikisinin de YL tezlerini yönetiyorum ve başları dik şekilde yaptıkları itirazlarını kabul etmemi de kendi özgeçmişime “Aferin Kadir” olarak kaydediyorum.
Teknik masamız oturum başkanları ve sözlü sunuculara 3 gün ile A ve B salonları olmak üzere toplam 6 Zoom linki hazırlandı. Oturum başkanları ile Gülten ve Merve’ye tüm oturum başkanları ve sözlü sunucuların GSM iletişimi ve e-posta adresleri gönderildi. Gerek oturum başkanları gerek Merve ve Gülten ile sürekli iletişim içindeydik. Onur ve Hilmi’nin cep telefonları, WiFi görevi yaptığı için Gülten ve Merve, Onur ve Hilmi’ye erişmek için benim cep telefonumdan aradılar. 6 farklı Zoom linki verildiği için programlarda teknik sorun olmadı.
Kongrenin başarısı konusunda çok övgü aldık. Tüm övgüleri Onur ve Hilmi (Boz Reklam) ile Merve ve Gülten’e gönderiyorum. Bundan sonra online kongre yapacak tüm meslektaşlarıma önemli hatırlatmalardır:
İnternete mutlaka cep telefonundan bağlanılmalı (Biz de öyle yaptığımız için yayında aksama olmadı). Yani teknik masadaki Onur ve Hilmi’nin cep telefonları, mobil erişim noktası (WiFi) olarak kullanıldı.
Teknik ayrıntısını tam olarak açıklayamam ama A ve B salonları için iki adet Zoom programı satın aldık. Bunların YouTube ile entegrasyonunda Murat destek oldu. Murat, pazartesi akşamları saat 21.00’de Facebook programında canlı olarak yayımlanan ve YouTube programında kayda alınan Düş Zamanı (https://www.facebook.com/DusZamaniSosyal/live) teknik masa sorumlusu. Bu vesile ile Düş Zamanı programını izlemenizi öneririm.
Teknik masada kullanılacak notbook bilgisayarlarını sabah erken açın ve gün sonuna kadar asla kapatmayın. Kapatılıp açıldığında bazen güncellemeye başlıyor ve bu süre çok uzayabiliyor (Biz de öyle yaptık).
Teknik masada en az bir nöbetçi notbook ve WiFi olarak kullanılabilecek bir şeyler olmalı (Biz de öyle yaptık).
Oturum aralarında 15 dakika arayı, uzayan oturumlar için tampon görevi için planlamıştık. Ama öğle saatlerinde teknik masa ekibinin yemek yemesi için 30 dakika oturum arası vermek gerekli imiş.
Oturum başkanlarını mutlaka bilgisayara hâkim kişilerden seçin. Gençleri oturum başkanı olarak onurlandırın (Biz de öyle yaptık).
Özetle, online kongre yapmaya niyetleneceklere son sözüm, Boz Reklam gibi teknik masa görevini yürütecek sağlam bir alt yapı ile Merve ve Gülten gibi arka planda destek verecek sorumluluk sahibi bilgisayar canavarlarına mutlak gereklilik vardır.
Kongrenin tüm katılımcılarına ve özellikle Boz Reklam, Gülten, Merve ve Murat ile sponsor olarak destekleri için Orkim, Prosigma ve Sim Ajans’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Sevgiyle,