Araştırma
Ses Dalgaları Hücreleri Etkiliyor: Kyoto Üniversitesi’nden Çarpıcı Bulgular
Bilim insanları, bu ses frekanslarına maruz bırakılan gelişmekte olan yağ hücrelerinin yüzde 15 daha az yağ depoladığını ve önemli bir kısmının tam olgunlaşma sürecini tamamlamadığını tespit etti. Bulgular, ses titreşimlerinin biyolojik süreçler üzerinde düşündüğümüzden daha güçlü bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.
Araştırmada ayrıca, ses uygulamasından yalnızca birkaç saat sonra gen aktivitesinde dikkat çekici değişimler gözlemlendi. Özellikle metabolizma ve hücre yapısıyla ilişkili genlerde belirgin farklılıklar kaydedildi. Bu durum, ses dalgalarının hücresel düzeyde hızlı biyolojik yanıtlar oluşturabildiğine işaret ediyor.
En dikkat çekici noktalardan biri ise hücrelerin bu etkiyi “duyma” yoluyla değil, ses titreşimlerinin oluşturduğu mekanik basınç sayesinde algılaması oldu. Yani hücreler, sesin fiziksel titreşim gücüne doğrudan tepki veriyor.
Araştırmacılar, hedefe yönelik belirli frekansların gelecekte yağ birikimini baskılamak ve kasla ilişkili hücresel aktiviteleri desteklemek amacıyla kullanılabileceğini öne sürüyor. Çalışma, ses temelli biyoteknolojik uygulamaların kapısını aralayabilecek potansiyele sahip.
KAYNAK:https://www.kyoto-u.ac.jp/en/research-news/2025-04-17?utm







