Genetik
Domateslerin genetiği değiştirilerek üretilen parkinson ilacı
Araştırmacılar bu inovasyon sayesinde, ilaçlara ulaşımın zor olduğu yerlerde kolay ve ucuza ilaç özü üretebileceğini düşünüyor.
Bitkileri genetik olarak yeniden programlayarak ilaç molekülleri ürettirmek aslında yeni bir fikir değil. Daha önce de Avustralya yerli tütün bitkisinin genetiği değiştirilerek grip aşısından, insan antienflamatuvar proteinlerine kadar birçok molekül üretilmişti.
Yeni araştırmada domateslerin küçük ilaç fabrikalarına dönüştürmek ve yüksek verimle dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilebilmek için bazı yöntemler geliştirildi. John Innes ekibinin yeni inovasyonu ise domateslerin üzerinde kolayca oynayarak, Parkinson tedavisi için hayati önem taşıyan L-DOPA ilacının üretilmesine dayanıyor. “Buradaki fikir domatesleri çok daha küçük düzeneklerde üretmeye dayanıyor. GDO’lu domatesleri seralar gibi kontrollü ortamlarda yetiştirerek, böceklere polen kaçışını engelleyebilirsiniz. Böylece daha düşük maliyete üretim yapabilirsiniz. Domatesler kolayca çözünür olduğundan, yerel endüstriyle L-DOPA ekstraksiyonu yapabilirsiniz. Böylece düşük teknolojiyle yerel olarak dağıtılabilecek saf ürünler üretebilirsiniz” diyor araştırmanın yazarı Cathie Martin. Araştırmada kanıt olarak 1 kg domatesten 150 mg L-DOPA üretildi.
Eşsiz üretim metodu sayesinde doğal olarak üretilen molekül, sentetik L-DOPA’ nedeniyle bazı Parkinson hastalarında görülen yan etkileri de azaltabilir. Yine da araştırmanın henüz çok başlarında olduğunu söylemekte fayda var. Araştırmacılar bu genetiği değiştirilmiş mahsulleri çok daha fazla faydasının olabileceğini düşünüyor.
“İlaveten, raf ömründe uzama ve inceleyebileceğimiz amino asit seviyelerinin yükselmesi vb. sürpriz faydalar da gördük. Bu domatesin sentetik biyolojide güçlü bir seçenek olabileceğini de gösteriyor” diyor Breitel.
Kaynaklar: www.gercekbilim.com