Araştırma
Antibiyotikler, erken aşılara karşı bağışıklık tepkisini engelliyor mu
Doktorlar, enfeksiyon belirtileri varsa veya yenidoğan sepsis açısından yüksek risk altındaysa yaşamın ilk haftasında antibiyotik verirler. Çeşitli çalışmalar, geç preterm ve tam dönem bebeklerin yüzde 1 ila 14’ünün yenidoğan döneminde antibiyotik aldığını ve bunun da çok sayıda bebekte mikrobiyom gelişiminin bozulduğu anlamına geldiğini göstermiştir.
Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, yaşamın ilk haftasında sadece 48 saat antibiyotik kullanımının, bebeğin aşıya verdiği tepkiyi 15 aya kadar azaltabileceğini buldu.
Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve Flinders Üniversitesi’nde immünolog olan David Lynn ve Kadın ve Çocuk Sağlığı Ağı’nda aşı uzmanı olan Helen Marshall tarafından yürütülen araştırma, 191 sağlıklı, tam dönemli, vajinal yolla doğan bebeğin bağışıklık sistemlerinin aşılara nasıl tepki verdiğini izledi. Pnömokok enfeksiyonu, menenjit enfeksiyonu, rotavirüs, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit B, çocuk felci ve Haemophilus influenzae tip b’ye karşı protein içeren aşılar dahil olmak üzere birkaç rutin aşıdan sonra antikor titrelerini ölçtüler.
Araştırmacılar, birkaç aşı antijeni için, doğumdan kısa bir süre sonra antibiyotik alan bebeklerde yedi ve 15 aylık antikor tepkilerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu gözlemlediler. Ancak, doğumdan önce veya sonra anne antibiyotiklerine maruz kalan bebeklerde bu etkiyi görmediler.
Araştırmacılar bu farklılıkları araştırmak için antibiyotiklerin yaşamın birinci ve altıncı haftalarında mikrobiyomu nasıl etkilediğini incelediler. Lynn, “Altıncı hafta gerçekten önemli bir zaman noktasıdır çünkü bebeklerin çoğu doğumda verilen hepatit B aşısı hariç, ilk doz aşılarını bu hafta alırlar” dedi. Doğumdan önce anne antibiyotiklerine maruz kalan bebeklerin başlangıçta birkaç Bifidobakteri türünün azalmış seviyeleri de dahil olmak üzere mikrobiyom farklılıkları gösterseler de bu değişikliklerin çoğunun altıncı haftadaki ilk aşı dozları zamanında çözüldüğünü buldular. Bu, doğum sırasında antibiyotiklerden sonra aşı tepkisinde neden bir fark görmediklerini açıklayabilir.
Ancak, doğrudan antibiyotiklerle tedavi edilen bebeklerin bağışıklama sırasında bağırsak mikrobiyomlarında Bifidobakterilerde azalma görüldü. Bifidobakteriler bağırsak mikrobiyotasında yaygındır ve sıklıkla bağırsak disbiyozuyla bağlantılı nekrotizan enterokolit riskini azaltmaya yardımcı olmak için yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kullanılanlar da dahil olmak üzere probiyotiklere dahil edilir. Azalan Bifidobakteriler , bir dizi aşıya karşı antikor titrelerinde bir azalma ile ilişkilendirildi. Ancak, Lynn’in belirttiği gibi, “Klinik bir çalışmada, korelasyon ve nedenselliği ayırmak zordur.” Bu nedenle, ekip bakterinin aşıya karşı bağışıklık tepkisini etkileyip etkilemediğini araştırmak için hayvan modellerine yöneldi.
Bunu yapmak için ekip, mikrobiyomu olmayan ve pnömokok konjugat aşısına karşı bozulmuş antikor tepkileri gösteren germsiz fareler kullandı. Farelere Bifidobacterium türlerinin bir karışımını ekledikleri zaman, aşıya karşı bağışıklık tepkileri geri geldi. Ekip, germsiz farelere aşılamadan bir hafta önce ticari olarak temin edilebilen probiyotikler ekledikleri zaman da aynı sonuçları gözlemledi. Lynn, “[Bu probiyotikler] Avustralya’da başka bağlamlarda klinik olarak zaten kullanılıyor ve bu nedenle klinik çeviri için güçlü bir potansiyele sahip olacaklar,” dedi.
Çalışmaya dahil olmayan Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı olan Vanessa Harris , mikrobiyom ve aşı tepkileri arasındaki etkileşim hakkında hala çok fazla bilinmeyen olduğunu söyledi. “ Bifidobakteriler üzerindeki çalışmaları büyüleyici. Bence literatüre gerçekten katkıda bulundular,” diye ekledi.
Harris, daha düşük antikor titrelerinin her zaman azaltılmış koruma anlamına gelmediğini ve bu nedenle klinik ilişkinin belirlenmesinin zor olduğunu belirtti. Örneğin, çoğu bebek ilk aşı dozlarından bir ay sonra koruma gösterdi.
Lynn ve ekibi yakın zamanda, yaşamlarının ilk haftasında antibiyotiklere maruz kalan bebeklerde probiyotik müdahalesinin randomize kontrollü bir denemesini yürütmek için fon aldı . Bebeklere ilk aşı turlarından önce iki hafta boyunca günlük olarak probiyotik veya plasebo vermeyi planlıyorlar. Dışkı ve kan örnekleri, bebeklerin mikrobiyomu ve aşı tepkileri hakkında ışık tutacak.
Lynn, mikrobiyomun hedeflenmesinin kolay olması nedeniyle probiyotiklerin muazzam bir etkiye sahip olabileceğini düşünüyor. “Probiyotikler gibi nispeten ucuz, ölçeklenebilir müdahaleler, aşılar aracılığıyla sağlanan korumayı artırmada nispeten düşük bir maliyetle faydalı bir rol oynayabilir.” Şeklinde açıkladı.
Harris, “Klinik bir fayda sağlanabilirse, bu harika bir müdahale olur” diye ekledi.
Yazar: Bassma Bouanani
Kaynakça: