Araştırma
Doğada yapılan fiziksel aktivite çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Kronik hastalıklar olarak da bilinen bulaşıcı olmayan hastalıklar kişiden kişiye geçmemekte ve çoğu ülkede bu hastalıklara bağlı ölümler artmaktadır. Exeter Üniversitesi'nin yeni araştırması, doğal ortamlarda yapılan fiziksel aktivitenin İngiltere'de yılda yaklaşık 13.000 bulaşıcı olmayan hastalık vakasını önlediğini ve tedavi maliyetlerinden 100 milyon £'dan fazla tasarruf sağladığını ortaya çıkarmıştır.
Fiziksel hareketsizlik, kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, kanserler ve zihinsel sağlık sonuçları dahil olmak üzere bir dizi bulaşıcı olmayan hastalıkla ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü, Fiziksel Aktivite 2022 Küresel Durum Raporu'nda, fiziksel aktivitenin bugünkü seviyelerde kalması durumunda 2020 ile 2030 yılları arasında küresel olarak 500 milyon yeni vakanın meydana geleceğini ve bu durumun maliyetine yol açacağını tahmin etmektedir.
Exeter Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, İngiliz nüfusuna yönelik temsili bir kesitsel araştırmayı da içeren verileri kullanarak, doğaya dayalı rekreasyonel fiziksel aktivite yoluyla bulaşıcı olmayan altı hastalıktan kaç vakanın önlendiğini tahmin etmektedir. Bu hastalıklar majör depresif bozukluk, tip 2 diyabet, iskemik kalp hastalığı, iskemik felç, kolon kanseri ve meme kanseridir. Environment International'da yayınlanan bulgular hakkında konuşan Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr James Grellier, ‘Bunun gibi bir değerlendirmenin ulusal ölçekte ilk kez yapıldığına inanıyoruz ve hastalıkların önlenmesi açısından doğaya dayalı fiziksel aktivitenin gerçek değerini neredeyse kesinlikle hafife aldık. En yaygın bulaşıcı olmayan hastalıklardan altısına odaklanmış olsak da, diğer kanser türleri ve zihinsel sağlık sorunları da dahil olmak üzere, fiziksel aktiviteyle önlenebilecek daha az yaygın olan birkaç hastalık vardır. Tahminlerimizin yıllık maliyetleri temsil ettiğini unutmamak önemlidir. Kronik hastalıklar insanları uzun yıllar boyunca etkileyebildiğinden, fiziksel aktivitenin her bir vakayı önlemedeki genel değeri kesinlikle çok daha yüksektir.’ diyerek açıklama yapmıştır.
Nüfusun fiziksel aktivite seviyelerinin arttırılması, küresel olarak kamu sağlık kurumları için giderek daha önemli bir stratejik hedef haline gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı korumak için 18 ila 64 yaş arası yetişkinlerin haftada en az 150 ila 300 dakika orta yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite (veya en az 75 ila 150 dakika yüksek yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite) yapmasını önermektedir. Ancak dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 27,5'i bu tavsiyeleri karşılamamaktadır. 2019 yılında İngiltere'de 16 yaş ve üzeri 22 milyon yetişkin haftada en az bir kez doğal ortamları ziyaret etmiştir. Exeter araştırmacıları, rapor edilen doğa bazlı fiziksel aktivite hacimlerinde bunun 12.763 bulaşıcı olmayan hastalık vakasını önlediğini tahmin etmektedir.
Yazar: Bassma BOUANANI
Kaynakça :